Ο ευκολότερος τρόπος για να αποτύχει σε κομψότητα ένα αντρικό σύνολο είναι ένας κακός συνδυασμός χρωμάτων.  Οι κατάλληλοι χρωματικοί συνδυασμοί στο αντρικό ντύσιμο χρήζουν πελώριας σημασίας. Όχι τόσο για την ανάδειξη ενός συνόλου όταν είναι επιτυχείς  που μπορούν να αναδείξουν ένα κατά τα άλλα μέτριο σύνολο . Αλλά για την τεράστια βαρύτητα που έχουν όταν συνδυάζονται ανεπιτυχώς. Με αυτό το άρθρο θα επιχειρήσουμε να δώσουμε κάποιες γενικές κατευθύνσεις για εύστοχη επιλογή χρωμάτων συνδυάζοντας τες με κομψά παραδείγματα.

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό πριν αρχίσουμε να επιλέγουμε τα κομμάτια που θα απαρτίσουν το τελικό μας ντύσιμο να λάβουμε υπόψη μας και την περίσταση στην οποία θα παρευρεθούμε όπως επίσης και το προσωπικό μας στυλ. Με αυτούς τους παράγοντες μπορούμε εύκολα να αποκλείσουμε κάποιους συνδυασμούς από την αρχή και να διευκολύνουμε την τελική μας απόφαση.

Τα πρώτα χρώματα στα οποία θα αναφερθούμε είναι και τα πιο έντονα και άρα τα πιο απαιτητικά στο ταίριασμα. Αυτά είναι τα: κόκκινο, μπλε και κίτρινο στις πιο αγνές αποχρώσεις τους, δηλαδή αποχρώσεις σαν το κόκκινο της φωτιάς, το μπλε ίντιγκο και το κίτρινο του λεμονιού. Τέτοιες αποχρώσεις συνιστούμε γενικά να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες, καθώς κουράζουν πολύ το μάτι και κυριαρχούν στο σύνολο. Γι’ αυτό το λόγο μικρές λεπτομέρειες στα ρούχα με αυτά τα χρώματα μπορούν πραγματικά να ξεχωρίσουν. Μικρότερα κομμάτια, όπως ένα κασκόλ, μπορούν να υποστηρίξουν μία τόσο έντονη απόχρωση.

Το μαύρο και το άσπρο είναι δύο χρώματα πολύ ευέλικτα και συνηθισμένα τόσο πολύ που πολλές φορές αποβαίνουν καταστροφικά. Μεταξύ τους συνδυάζονται επιτυχώς, αν κυριαρχεί το μαύρο και «σπάει» με κάποιο λευκό εσωτερικό ένδυμα. Ομοίως συνδυάζονται και άλλα φωτεινά χρώματα με το μαύρο, όπως ένα ελαφρύ ροζ.

Ένας γενικός κανόνας για το αντρικό ντύσιμο είναι «η κυριαρχία των σκοτεινών αποχρώσεων που αγκαλιάζουν και αγκαλιάζονται από τις φωτεινές». Τον εξηγούμε αμέσως τώρα.

Ας φανταστούμε το αντρικό ντύσιμο ως μια διαδικασία με στρώματα, όπου κάθε επίστρωση έχει τη δική της χρωματική ταυτότητα και σκοπός μας είναι να τις ταιριάξουμε επιτυχώς. Τότε ο κανόνας που αναφέραμε θέλει τα μεσαία κι εξωτερικά στρώματα να είναι των πιο σκοτεινών αποχρώσεων και τα πρώτα και τα τελευταία των φωτεινών. Λόγου χάριν ένα κοστούμι – σακάκι, παντελόνι και γραβάτα/γιλέκο – σε μια βαθιά απόχρωση του μπλε επιβάλλει ένα πουκάμισο σε πιο ανοιχτή απόχρωση ίσως του γαλάζιου ή του απαλού ροζ. Έτσι κυριαρχεί το μπλε (σκούρο) και αναδεικνύεται με το γαλάζιο ( που το σκούρο «αγκαλιάζει») και μπορεί να κορυφωθεί με ένα παλτό (το σκούρο «αγκαλιάζεται») μιας απόχρωσης του μπεζ.

Φυσικά αυτός ο κανόνας ισχύει και για τους πιο ζεστούς μήνες που όλα τα χρώματα των ρούχων είναι σε πιο ανοιχτές αποχρώσεις καθώς αυτό που μετράει είναι η σχετική φωτεινότητα των κομματιών σε ένα σύνολο.

Ουδέτερα Χρώματα

Πολύ ωραίοι συνδυασμοί μπορούν να επιτευχθούν και με τις σκούρες αποχρώσεις του κόκκινου. Μπορντό πάνω, π.χ. ένα πουλόβερ, με καφέ παντελόνι ή το αντίστροφο ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με τις κατάλληλες διαβαθμίσεις. Επειδή το μπορντό ή το κεραμιδί είναι χρώματα έντονα, δημιουργούν μεγάλη και κουραστική για το μάτι αντίθεση. Επομένως πιο ουδέτερα χρώματα, όπως το γκρι, το καφέ ή το μαύρο συνδυάζονται με μεγαλύτερη επιτυχία. Αν και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ταιριαστεί επιτυχώς μια σκοτεινή απόχρωση του κόκκινου με ένα βαθύ μπλε, αποτελεί έναν ακαταμάχητο συνδυασμό. Προτείνουμε να αφήνετε το ένα κυριαρχεί και το άλλο να συγκρούεται μέσω των αξεσουάρ ή των λεπτομερειών που μπορεί να έχουν τα ρούχα. Τους ίδιους ακριβώς συνδυασμούς θα μπορούσαμε να προτείναμε και για το μουσταρδί.

Το χρώμα όμως που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ευέλικτο, αλλά  κι εξίσου ριψοκίνδυνο είναι το πράσινο. Αν και μπορεί να ταιριαστεί εξαίσια τόσο με το μαύρο, όσο και με το άσπρο, σε διάφορες αποχρώσεις στέκεται παραπάνω από αξιοπρεπώς και με καφέ, μπορντό ή σκούρο μπλε. Ο κίνδυνος βρίσκεται στις αποχρώσεις, καθώς μία μπορεί να ταιριάζει εξαίσια με ένα μπλε, αλλά να είναι καταστροφική για ένα καφέ.

Θάρρος, πειραματισμός και εμπειρία είναι οι καλύτεροι οδηγοί.

© 2019-2020 MensCloset.gr